Chili Bhut Jolokia eli Ghost Pepper on yksi maailman tulisimmista chileistä. Tekee punaisia, hieman ryppyisiä hedelmiä. Kasvukorkeus voi olla 50-100 cm. Käytä hanskoja, kun käsittelet chilejä!
Chili
Chilit eli chilipaprikat ovat tulisen makuisia vihanneksia. Chiliä voi viljellä kasvukaudella kasvihuoneessa, lasitetulla parvekkeella, lämpimässä paikalla avomaalla sekä sisätiloissa ympäri vuoden, mikäli kasvi saa talvella lisävaloa. Chililajikkeita on lukuisia ja ne vaihtelevat väriltään, muodoltaan ja tulisuudeltaan miedosta erittäin vahvaan.
Chilin hoito
Chilit vaativat lämpimän, valoisan ja tuulensuojaisen paikan. Mullaksi sopii kasvihuoneessa ja avomaalla ravinteikas Kekkilä Puutarhamulta, ruukkuviljelyssä käytetään Kekkilä Tomaatti- ja chilimultaa. Istutusväli lajikkeesta ja kasvutavasta riippuen 20-50 cm.
Chilejä kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan säännöllisesti Kekkilä Tomaatti- ja chililannoitteella.
Chilin taimet voidaan istuttaa ulos tai kasvihuoneeseen, kun maa on lämmennyt vähintään +15 asteeseen. Taimet tuetaan naruilla tai tukikepeillä. Ensimmäiset kukat poistetaan, jolloin haarominen nopeutuu ja kokonaissato suurenee. Hedelmät irroitetaan leikkaamalla. Ne voidaan korjata hieman raakoina, jotta uudet hedelmät kehittyisivät nopeammin. Kerätyt hedelmät voidaan kypsyttää loppuun huoneenlämmössä.
- 13 cm ruukussa
- Alkuperämaa Suomi, Pukinmäen Puutarha
- Scoville: 800 000 – 1 000 000